2013-07-08

A zarándok egy napja

Kezdjük a hajnali órákkal, amikor próbálunk visszaaludni 4 óra körül, mert valaki nagyon siet. 5 óra körül, de legkésőbb fél 6-kor mi is felkelünk. Gyors fogmosás után jön a felöltözés és összepakolás, amit mindenki igyekszik halkan megoldani, de egy 20 fős létszámnál ez nem szokott jól menni. Az összepakolás része, hogy megtaláljuk a bakancsainkat, mert azok általában nem a szobát szagosítják. Ha sikerült mindent elrakni illetve felvenni, akkor elindulunk. Fontos feladat ezután a közeli kútban megtölteni a kulacsokat, és mehet a menet.

A gyaloglás 20-30 km között mozog egy napra. Ezt tarkítják, véletlenszerű távolságokban falucskák. A legtöbb falunak van bárja, ahol elintézhetjük folyó ügyeinket, és vehetünk szendvicset meg üdítőt. Egy-két bárt mindig meg szoktunk látogatni a gyaloglás közben. Ha épp nincs falu, de fáradunk, akkor vadásszuk a talpalatnyi árnyékot, ahol megpihenhetünk. Az pihenők része az éves-iváson kívül a zoknicsere.

Tegyünk fel eljutottunk a kijelölt célhoz, akkor megkeressük a könyvből kiválasztott albergue-t. Itt néha sorbanállás után, de kapunk ágyat, levetetik a cipőnket, és elmondják a tudnivalókat. Pl. hogyan lehet vacsorázni meg mikor. A kijelölt ágyak (legtöbbször egy emeletes ágy) elfoglalása után, jön a fürdés és a mosás. Ha mindketten tiszták vagyunk, és a ruháink a szárítón, akkor jön a pihenő idő. Általában dél és 2 között érkezünk meg, és a boltok 5-kor nyitnak szieszta után, tehát jut idő sebeink nyalogatására.

Délután, vagyis 5 után jön a körülnézés a környéken, és a bevásárlás. A másnapi gyümölcslevet és szendvicsnek valót szoktunk venni. A napot legtöbbször a vacsora zárja zarándokmenüvel. Ez egy három fogásos menü, aminek legegyszerűbb verziója a saláta, a hús krumplival és valami csokikrém vagy joghurt desszertnek. Persze nem minden nap ugyanazt esszük, de ez az általános kép. A korai kelés miatt a korai lefekvés is fontos: jó esetben már kilenckor elpakoltuk, ami lehetett és bebújtunk a hálózsákba.

Ez volt a kis ízelítő a napi programból, de természetesen mindig vannak kivételek, ezért olvassatok továbbra is minket... ;)

No comments:

Post a Comment