2013-07-19

24. nap Ponferrada - Pereje (31 km)

Folyt köv. csak előbb magamhoz térek...

"És mégis, mégis ha reggel lett, a gímszarvast űzni kellett" ez az idézet jutott eszembe hajnalban, amikor a néma csöndben alvó szállóban negyed hatkor, még az óracsörgés előtt felébredtem. Már olyan autamatán pakolunk össze, hogy na, nem is kell magunk után körülnézni, mindennek megvan a helye, ha valahol van egy luk, akkor azt a valamit kell csak megkeresni, ami oda való.

Szóval hatkor szépen, ahogy szoktuk, elindultunk, keresztül a város új részein. A kalauz fenyegetett minket, hogy nehéz lesz követni a jeleket, de nem így volt.
Útközben kerülgettük az iskolás csapat részeit, úgy tűnik 20-30 fős brigádokban mennek, így nem olyan ijesztőek.

Ma zsákból reggeliztünk egy parkban, aztán nyomás tovább. Bierzoban vagyunk, ez megint borvidék, egy idő után egyre több szőlőfölddel találkoztunk, és Cacabelos városkában ki is van állítva egy hatalmas szőlőprés néhány darabja egy park mellett.

Ez után valódi szőlőkön keresztül vezetett az út, ami azt is jelenti, hogy néhány vakondtúrás ma is volt.

Megérkeztünk Villafranca del Bierzoba, ez a középkori zarándokoknak fontos hely volt, mert az itteni Santiago templomban kapták meg a compostellát azok, akik betegségük miatt nem tudták folytatni az utat. Őszintén szólva egy kicsit szebb, vagy nagyobb templomot vártam, ráadásul itt először még volt tiltva a fotózás :(

Itt tartottunk egy hosszabb pihenőt, majd megpróbáltunk kijutni a városból, érdekes módon ez most komolyabb probléma volt, mint a reggeli túra.

Az út során most először az ún könnyebb utat választottuk. Ez azt jelenti, hogy Villafrancából kimenve nem másztunk meg még egy dombot, hanem az országút mellett, szerencsére beton korláttal elválasztva, elmentünk a következő faluig, Pereje-ig. Tettük mindezt azért, hogy holnap, amikor fel kell másznunk megint 1300 méterre, akkor legalább a távolság legyen rövidebb.

Ez a Pereje egy kis falu. Azt szoktam mondani egyutcás, de az egyutcás falvakban vannak keresztutcák, itt kérem az sincs ! Az albergue viszont nagyon szép, autentikus, a falak terméskőből (benn a szobában is), a berendezés fából, még az ágyak is, és nem is emeletesek.

Van egy bár étterem, ahol állítólag kapunk vacsit, ezen kívül semmi, internet sincs, holnap sem lesz, csak a mobil.

Teljesítve: 621 km, 8800 m szint.
Holnap átlépünk Galicia tartományba, ahol nyilván megint egy kicsit megváltoznak a jelzesek, és valószínűleg megismerkedhetünk az óceáni éghajlattal, remélem azért nem fog túl sokat esni.

3 comments:

  1. Örülünk, hogy lehagytátok a 600-at és megérkeztetek. Minden nap egyre nagyobb izgalommal várjuk a beszámolótokat. Az egyhangú kilométerek során gondoljatok arra, hogy veletek vagyunk és szívesen segítenénk is, de sajnos ez csak gondolatban valósítható meg. Ha nagyon elfáradtok, az is erőt adhat, hogy már túl vagytok a 2/3-án.
    A leghűségesebb szurkolótok.

    ReplyDelete
  2. Egyetértek az előttem szólóval :D
    Használjátok csak a mobil netet, mert hírek nélkül nem megyünk az ágyikónkba! A vacsihoz jó étvágyat és kitartást a további úthoz! Itthon meg megbeszéljük, hogy az óceáni éghajlat az jobb-e, mint ami eddig volt?

    Aludjatok jól!

    ReplyDelete
  3. Ez a jó kis blogmotor a commentjeimet néha cenzúrázza :( Ezt írtam tegnap este:

    "Egyetértek az előttem szólóval :D
    Használjátok csak a mobil netet, mert hírek nélkül nem megyünk az ágyikónkba! A vacsihoz jó étvágyat és kitartást a további úthoz! Itthon meg megbeszéljük, hogy az óceáni éghajlat az jobb-e, mint ami eddig volt?

    Aludjatok jól!"

    ReplyDelete